Το κορίτσι στον βράχο

 Geiranger, Αύγουστος 1996



Κάθε καλοκαίρι, το μικρό χωριό του Geiranger πλημμυρίζει με τουρίστες. Στις 8 Αυγούστου του 1996 σχεδόν 5.000 τουρίστες είχαν προτιμήσει το γραφικό χωριουδάκι που βρέχεται από το Storefjorden και δέχεται κατά μέσο όρο 140 με 180 φέρι μποτ στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Όχι αδίκως, καθώς η περιοχή διαθέτει σπάνια ομορφιά. Η ώρα είναι 5.15 και, καθώς το φέρι φεύγει από το λιμάνι, ένας τουρίστας απαθανατίζει τη σκηνή. 



Η πρωινή βάρδια των υπαλλήλων του ξενοδοχείου Union έχει σχολάσει και μία από τις κοπέλες αποφασίζει να χαλαρώσει κάνοντας ηλιοθεραπεία στην ακρογιαλιά. Κλείνει τα μάτια και ξαπλώνει πάνω στις ζεστές από τον ήλιο πέτρες, όταν ξαφνικά νιώθει πως κάποιος την παρακολουθεί. Βλέπει έναν άγνωστο άντρα να στέκεται μερικά μέτρα μακριά της και απλά να την κοιτάζει. Στην αρχή δεν του δίνει σημασία, ωστόσο, όσο περνάει η ώρα αρχίζει και νιώθει πως κάτι δεν πάει καλά. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο άγνωστος την πλησιάζει. Η κοπέλα μαζεύεται. Ο ξένος ανοίγει το στόμα του και τη ρωτάει στα Γερμανικά αν γνωρίζει τι ώρα είναι. Όταν εκείνη δεν του απαντάει, κάνει μεταβολή και απομακρύνεται. Η κοπέλα τον βλέπει να πλησιάζει έναν κοντινό βράχο, σε απόσταση περίπου πεντακοσίων μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν. Εκεί, κάθεται και διαβάζει η Trude Espås.



Η εικοσάχρονη είχε έρθει στο Geiranger περίπου κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα νωρίτερα και είχε πιάσει δουλειά ως καθαρίστρια στο ξενοδοχείο Union. Εκείνη τη μέρα είχε ρεπό, οπότε είχε αποφασίσει να περάσει την ώρα της διαβάζοντας ένα βιβλίο σε ένα σημείο που είχε ανακαλύψει, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Είχε ησυχία εκεί και της άρεσε. Θα ξεκινήσει το απόγευμα από τον κοιτώνα όπου διέμενε και, αφού κάνει μία μικρή στάση στο σουπερμάρκετ και το ταχυδρομείο, θα καθίσει στον βράχο παρέα με το βιβλίο της.  



Δύο Σουηδοί τουρίστες, ο Roine και η Birgitta Löf θα περάσουν από το σημείο αυτό λίγο μετά τις 5 και θα δουν την Trude να κάθεται στον βράχο και να διαβάζει. Φορούσε μία κόκκινη κοντομάνικη μπλούζα και είχε μαζί της μία πολύχρωμη υφασμάτινη τσάντα. Το ζευγάρι συνεχίζει τη βόλτα του, μέχρι που περίπου μία ώρα αργότερα, ο Roine και η Birgitta επιστρέφουν στο σημείο. Είναι 6, ωστόσο η κοπέλα δεν βρίσκεται πια εκεί. Ο Roine νιώθει την ανάγκη να πάει τουαλέτα, οπότε εκείνος και η σύζυγός του ακολουθούν ένα μονοπάτι, θέλοντας να βρουν ένα απόμερο σημείο. Ξαφνικά, μία κραυγή ακούγεται, προτού η εκκωφαντική σιωπή επανέλθει. Ο Roine συνεχίζει προς την κατεύθυνση της κραυγής, παρόλο που η Birgitta τον παρακαλεί να μην το κάνει. Στο τέλος του μονοπατιού, περίπου τριάντα μέτρα από το σημείο όπου θα σταθεί, θα αντικρίσει δύο φιγούρες, έναν άντρα και ένα παιδί. 



Ο άντρας θα κοιτάξει τον Roine με ένα παράξενο βλέμμα. Εκείνος σκέφτεται απλά πως ένας πατέρας παίζει με το παιδί του και επιστρέφει στο μονοπάτι για να ουρήσει. Όταν επιστρέψει στο σημείο αργότερα, οι δύο φιγούρες έχουν εξαφανιστεί. Ρωτάει τη σύζυγό του αν τους είδε να περνούν, ωστόσο εκείνη του απαντάει αρνητικά. 


Την επόμενη ημέρα, τα αφεντικά της Trude αναφέρουν στην αστυνομία την εξαφάνιση της κοπέλας, η οποία δεν είχε εμφανιστεί στη δουλειά της. Η Trude δεν έχει καταγωγή από την περιοχή και ακόμη δεν γνώριζε καλά την περιοχή, οπότε οι αρχές υποψιάζονται πως είτε χάθηκε στη διάρκεια ενός περιπάτου, είτε έπαθε κάποιο ατύχημα, ωστόσο οι έρευνες για τον εντοπισμό της αποδεικνύονται άκαρπες. Στις 10 Αυγούστου ένας άντρας παραδίδει στο αστυνομικό τμήμα μία υφασμάτινη τσάντα και ένα βιβλίο. Αναφέρει πως τα βρήκε κοντά στον βράχο, όπου μάρτυρες είχαν καταθέσει πως είχαν δει την Trude να κάθεται το απόγευμα της 8ης Αυγούστου. Η αστυνομία θα αρχίσει τις έρευνες στην περιοχή γύρω από τον βράχο, ωστόσο δεν ανακαλύπτεται κανένα ίχνος της κοπέλας.




Θα περάσουν άλλες εννιά μέρες ώσπου να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση. Είναι 19 Αυγούστου, όταν ένα ζευγάρι που έκανε περίπατο κοντά στον βράχο ειδοποιεί τις αρχές πως βρέθηκε ένα ζευγάρι λευκά παπούτσια θαμμένα κάτω από μία συστάδα πετρών. Οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν την περιοχή και σύντομα θα ανακαλύψουν εκεί το πτώμα της Trude Espås, θαμμένο κάτω από τις πέτρες. 



Οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν το δωμάτιο της Trude στον κοιτώνα όπου έμενε και θα ανακαλύψουν το ημερολόγιό της. Η εικοσάχρονη φαίνεται πως έγραφε σχεδόν καθημερινά. Η καταχώρηση της 2ας Αυγούστου, ωστόσο θα τους προβληματίσει. Η Trude είχε γράψει μονάχα τέσσερις λέξεις: Elin - Butikk (κατάστημα) - Tysker (Γερμανός) - Krykker (πατερίτσες). Τους ήταν εύκολο να καταλάβουν τι εννοούσε με τις δύο πρώτες. Η Elin ήταν μία κοπέλα που δούλευε στο ξενοδοχείο και είχε αναλάβει την εκπαίδευση της Trude και το κατάστημα προφανώς ήταν το σουπερμάρκετ του χωριού. Ο Γερμανός και οι Πατερίτσες, ωστόσο; Οι αστυνομικοί θυμήθηκαν την κατάθεση της κοπέλας που έκανε ηλιοθεραπεία. Ένας άγνωστος που μιλούσε Γερμανικά την είχε πλησιάσει και έπειτα είχε κατευθυνθεί προς το σημείο όπου η Trude διάβαζε. Οι αρχές είναι πλέον έναν ύποπτο. Η κατάθεση των δύο Σουηδών τουριστών, οι οποίοι συνειδητοποίησαν κάπως αργά ότι πιθανότατα είχαν γίνει μάρτυρες στη δολοφονία της νεαρής, τους έδωσε και την πιθανή περιγραφή του δράστη.


 

Έτσι εξηγούνται οι τρεις από τις τέσσερις λέξεις που η Trude είχε σημειώσει στο ημερολόγιό της. Θα χρειαστεί να περάσουν 21 χρόνια, ώστε να δοθεί η λύση για την τέταρτη. Το 2017 ένας Γερμανός τουρίστας που εκείνη την περίοδο παραθέριζε στο Geiranger, επικοινώνησε με τη Νορβηγική αστυνομία, ισχυριζόμενος πως είχε στα χέρια του ένα στοιχείο που πιθανότατα θα τους ενδιέφερε. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που είχε τραβήξει στις διακοπές του, τους έδειξε και μία που είχε τραβήξει το απόγευμα της 2ας Αυγούστου 1996 στο λιμάνι του χωριού. 



Η συγκλονιστική φωτογραφία απεικόνιζε έναν άντρα με πατερίτσες. Αστυνομικοί πήγαν στο Geiranger, προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν μάρτυρες που είχαν δει τον συγκεκριμένο άντρα και τελικά βρήκαν την Camilla Rønneberg, η οποία το 1996 ήταν 16 ετών. Κατέθεσε πως ο άγνωστος είχε προσπαθήσει να της πιάσει κουβέντα, και μάλιστα είχε κάνει διάφορες αδιάκριτες ερωτήσεις. Η λεπτομέρεια που τους σόκαρε, ωστόσο, ήταν πως ο άνθρωπος αυτός μιλούσε Γερμανικά. Άραγε, η Trude αναφερόταν σε αυτόν στο ημερολόγιό της; Η αστυνομία συνέχισε να εξετάζει φωτογραφίες και χάρη σε δύο από τις 11.000 που εξετάστηκαν, κατόρθωσε να ορίσει με σχετική ακρίβεια την ώρα θανάτου της Trude Espås. Η πρώτη είναι η πανοραμική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 5:15 το απόγευμα της 8ης Αυγούστου. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μία κόκκινη κουκίδα στον βράχο όπου καθόταν η κοπέλα -η Trude φορούσε μία κόκκινη μπλούζα. Σε μία δεύτερη φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 5:26, η κουκίδα δεν βρίσκεται πια στο σημείο. 


Παρόλο που έχουν περάσει 24 χρόνια από τη δολοφονία της, η υπόθεση της Trude Espås παραμένει ανοιχτή. 

Popular Posts

My Books on Goodreads

Vagelis Giannisis's books on Goodreads
Το μίσος Το μίσος
reviews: 106
ratings: 471 (avg rating 3.96)

Το κάστρο Το κάστρο
reviews: 70
ratings: 297 (avg rating 4.00)

Ο χορός των νεκρών Ο χορός των νεκρών
reviews: 56
ratings: 206 (avg rating 4.23)

Η Σκιά Η Σκιά
reviews: 40
ratings: 162 (avg rating 4.31)

Η γυναίκα του Ίσνταλ Η γυναίκα του Ίσνταλ
reviews: 35
ratings: 134 (avg rating 4.34)