Η ληστεια των βατραχανθρωπων

Göteborg, Ιούλιος 1965



Ήταν 14.13 όταν το παράταιρο ζευγάρι εισέβαλε στην τράπεζα της Gamlestadstorget, στο κέντρο της πόλης. Ο ένας από τους δύο στάθηκε στην φρουρός στην πόρτα και με το ημιαυτόματο πιστόλι του άρχισε να ρίχνει ριπές στο ταβάνι, τρομοκρατώντας τους τέσσερις πελάτες που βρίσκονταν στο σημείο και τα εφτά μέλη του προσωπικού, ενώ ο δεύτερος, ένας άντρας ντυμένος γυναίκα με περούκα και ψεύτικο στήθος, κατευθύνθηκε προς το ταμείο. Στο εσωτερικό της τράπεζας επικρατούσε πανικός, καθώς σοβάδες έπεφταν στο πάτωμα από το ταβάνι, οι σφαίρες εξοστρακίζονταν προς κάθε κατεύθυνση και οι εκκωφαντικοί πυροβολισμοί αντηχούσαν στον κλειστό χώρο, αναγκάζοντας πελάτες και τραπεζικούς να πέσουν στο πάτωμα για να προστατευτούν. 



Ο ταμίας είχε γεμίσει την τσάντα που του έδωσε ο ντυμένος γυναίκα ληστής με 18.000 κορόνες, όταν ένας από τους πελάτες αποφάσισε να αντιδράσει, πέφτοντας πάνω στον έτερο ληστή. Το ημιαυτόματο εκπυρσοκρότησε, τραυματίζοντας τον κακοποιό στο πόδι και οι ισορροπίες αντιστράφηκαν: οι θύτες έγιναν θύματα, καθώς οι ληστές τράπηκαν σε φυγή, κυνηγημένοι από τρεις τραπεζικούς, οι οποίοι τους ακολούθησαν μέχρι τον ποταμό Säveån, περίπου εκατό μέτρα από το υποκατάστημα. Σε αυτό το σημείο, η ληστεία πήρε μία νέα τροπή.



Οι δύο δράστες άρχιζαν να βγάζουν τα ρούχα τους, κάτω από τα οποία φορούσαν στολές δυτών. Οι τρεις υπάλληλοι, κατάλαβαν πως οι ληστές προσπαθούσαν να αποδράσουν και άρχισαν να τους πετούν πέτρες, ώστε να τους καθυστερήσουν, αλλά υποχώρησαν όταν ο κακοποιός άρχισε να τους πυροβολεί. Δύο παφλασμοί ακούστηκαν και οι ληστές έπεσαν στα βρόμικα νερά του Säveån. Η "Γυναίκα" άρχισε να απομακρύνεται κολυμπώντας, ωστόσο ο "Εγκέφαλος" της ληστείας, παραλυμένο από τον πόνο, αποφάσισε να παραμείνει στο σημείο και να κρυφτεί στον βυθό, χρησιμοποιώντας τις φιάλες οξυγόνου που είχαν κρύψει εκεί. Περίπου μία ώρα αργότερα, η αστυνομία τον συνέλαβε όταν αναδύθηκε.



Η "Γυναίκα" κατόρθωσε να διαφύγει προσωρινά. Το τρίτο μέλος της σπείρας περίμενε με μία βάρκα σε ένα κοντινό σημείο. Νωρίτερα, είχε εγκαταλείψει τη θέση του στην όχθη του ποταμού απέναντι από την τράπεζα, όταν πανικοβλήθηκε από τους πυροβολισμούς, ωστόσο δεν είχε πάει μακριά. Ο "Βαρκάρης", αφού άφησε τη "Γυναίκα" σε μία προκυμαία, ξεφορτώθηκε τη βάρκα διαφυγής και προσπάθησε να εξαφανιστεί. Μάταια, βέβαια. Λίγες μέρες μετά, η αστυνομία συνέλαβε τη "Γυναίκα" έξω από ένα διαμέρισμα στη Landala και τον "Βαρκάρη" στο σπίτι του, στο Otterhällan μπροστά από την οικογένειά του. 



Ο "Εγκέφαλος", η ταυτοποίηση του οποίου ήταν δύσκολο έργο για την αστυνομία, καθώς στο εξωτερικό ήταν γνωστός με τουλάχιστον μισή ντουζίνα διαφορετικές ταυτότητες, τελικά καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση, ο "Βαρκάρης" σε τρία χρόνια και έξι μήνες, ενώ η "Γυναίκα" νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική. Παρόλο που τα πραγματικά τους ονόματα δεν έγιναν ποτέ γνωστά, σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδων, έπειτα από την αποφυλάκισή του ο "Εγκέφαλος" μετακόμισε σε μία νέα περιοχή της χώρας και έκανε καριέρα στον... τραπεζικό τομέα, αλλά και την πολιτική, ενώ μέχρι σήμερα φαίνεται πως ζει μία ήσυχη και νόμιμη ζωή ως συνταξιούχος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ληστεία των βατραχανθρώπων συνδέθηκε με τη μοναδική μαζική εξαφάνιση ατόμων στην ιστορία της Σουηδίας, γνωστή και ως υπόθεση Dahlsjö, με την οποία ωστόσο θα ασχοληθούμε σε άλλο ποστ. 

Popular Posts

My Books on Goodreads

Vagelis Giannisis's books on Goodreads
Το μίσος Το μίσος
reviews: 106
ratings: 471 (avg rating 3.96)

Το κάστρο Το κάστρο
reviews: 70
ratings: 297 (avg rating 4.00)

Ο χορός των νεκρών Ο χορός των νεκρών
reviews: 56
ratings: 206 (avg rating 4.23)

Η Σκιά Η Σκιά
reviews: 40
ratings: 162 (avg rating 4.31)

Η γυναίκα του Ίσνταλ Η γυναίκα του Ίσνταλ
reviews: 35
ratings: 134 (avg rating 4.34)