ΠΡΟΤΑΣΗ: Bad blood του John Carreyrou

Οι προτάσεις βιβλίων ξεκινούν με το πιο πρόσφατο ανάγνωσμά μου, το Bad Blood του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, John Carreyrou.






Στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του '00, η Elizabeth Holmes ίδρυσε τη Theranos, μία εταιρεία που υποσχόταν να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Όπλο της μία μυστηριώδης τεχνολογία, η οποία επέτρεπε στα μηχανήματα της Theranos να διενεργούν τριψήφιο αριθμό εξετάσεων με μία ή δύο σταγόνες αίμα! Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, η Holmes στρατολόγησε πρώην πολιτικούς (ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός εσωτερικών των ΗΠΑ George Shultz και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Henry Kissinger), στρατιωτικούς και επενδυτές και δέκα χρόνια αργότερα η αξία της Theranos εκτοξεύτηκε στα 9 δις δολάρια. 






Φυσικά, το παραμύθι είχε δράκο. Πίσω από τη -φαινομενικά λογική, αλλά ταυτόχρονα υπερβολική- μυστικοπάθεια της εταιρείας κρυβόταν το καλά φυλαγμένο μυστικό: η Holmes στην προσπάθειά της να προσελκύσει κεφάλαια, είχε φουσκώσει τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας της. Τα μηχανήματα της Theranos ήταν ελαττωματικά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έβγαζαν δεν ήταν αξιόπιστα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τη Holmes από το να συνάψει επικερδείς συμφωνίες με μία αλυσίδα φαρμακείων, εκθέτοντας την υγεία χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο. Όσοι διαφωνούσαν με τις πρακτικές της απολύονταν και φιμώνονταν με σύμφωνα εμπιστευτικότητας ή μηνύσεις. 





Όλα αυτά αποκάλυψε ο δημοσιογράφος John Carreyrou σε μια σειρά άρθρων του στη Wall Street Journal, φέρνοντας την κατάρρευση της Theranos. Το Bad Blood είναι η καταγραφή μίας ιστορίας απληστίας, φιλοδοξιών, εγωμανίας και του πόνου των ανθρώπων που καταστράφηκαν από τη Holmes και τον σύντροφό της (και αντιπρόεδρο της εταιρείας), Sunny Balwani. Ο Carreyrou γράφει απολαυστικά. Παρόλο που είμαι αργός αναγνώστης, μου πήρε λιγότερο από μία εβδομάδα για να ολοκληρώσω το βιβλίο, παρά την έλλειψη χρόνου. Το γεγονός ότι πάνω-κάτω γνώριζα την υπόθεση του σκανδάλου δε μείωσε καθόλου την αναγνωστική απόλαυση: ο Carreyrou σε βάζει μέσα στην ιστορία με τρόπο μοναδικό και δε σε αφήνει να σταματήσεις παρά μόνο όταν φτάσεις στην τελευταία σελίδα. 

Καθαρό 5/5, θα το απολαύσουν ιδιαίτερα όσοι διαβάζουν non-fiction βιβλία. 

Bonus μία συνέντευξη του Carreyrou στο The Ringer



Popular Posts

My Books on Goodreads

Vagelis Giannisis's books on Goodreads
Το μίσος Το μίσος
reviews: 106
ratings: 471 (avg rating 3.96)

Το κάστρο Το κάστρο
reviews: 70
ratings: 297 (avg rating 4.00)

Ο χορός των νεκρών Ο χορός των νεκρών
reviews: 56
ratings: 206 (avg rating 4.23)

Η Σκιά Η Σκιά
reviews: 40
ratings: 162 (avg rating 4.31)

Η γυναίκα του Ίσνταλ Η γυναίκα του Ίσνταλ
reviews: 35
ratings: 134 (avg rating 4.34)