Hans Schmidt: Ο καθολικός ιερέας που εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα

New Jersey, Σεπτέμβριος 1913


Δύο παιδιά, τα οποία έπαιζαν κατά μήκος του ποταμού Hudson, θα κάνουν μία ανατριχιαστική ανακάλυψη· τρομοκρατημένα, θα βάλουν τις φωνές, ψάχνοντας για κάποιον ενήλικο. Η αστυνομία θα κληθεί στο σημείο και οι αστυφύλακες θα ανακαλύψουν τον τεμαχισμένο κορμό ενός γυναικείου σώματος, δίχως όμως το κεφάλι. Λίγο αργότερα, τα πόδια της θα βρεθούν πέντε χιλιόμετρα πιο νότια, μέσα σε μία μαξιλαροθήκη, η οποία ήταν δεμένη σε ένα βαρύ κομμάτι σχιστόλιθο. Εξαιτίας του πετρώματος, η υπόθεση θα δοθεί στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, καθώς ο σχιστόλιθος ήταν σπάνιος στο New Jersey. 



Ο ιατροδικαστής θα διαπιστώσει πως τα μέλη ανήκαν στο ίδιο  θύμα, μία άγνωστη γυναίκα ύψους περίπου ένα και εξήντα δύο και βάρους εξήντα με εξήντα πέντε κιλών, η οποία όχι μόνο ήταν έγκυος, αλλά και γέννησε πρόωρα λίγο πριν τη βίαιη δολοφονία της. Το αποτρόπαιο έγκλημα θα σοκάρει τους έμπειρους ερευνητές στους οποίους είχε ανατεθεί η υπόθεση, ωστόσο γρήγορα αντιλαμβάνονται τον προσωπικό χαρακτήρα του: όποιος και αν ήταν ο δράστης, πιθανότατα γνώριζε το θύμα. 



Οι αστυνομικοί είχαν στα χέρια τους ένα στοιχείο: τη μαξιλαροθήκη στην οποία βρέθηκαν τα κάτω άκρα του θύματος. Στη μία της άκρη ήταν κεντημένο το μονόγραμμα Α. Οι ερευνητές εντόπισαν γρήγορα το κατάστημα που την είχε πουλήσει και διαπίστωσαν πως η παραγγελία είχε γίνει από μία Anna Aumüller, η οποία έμενε στο νούμερο 68 της Bradhurst Avenue. Όταν έφτασαν στο μικρό διαμέρισμα, κατάλαβαν πως είχαν βρει τη σκηνή του εγκλήματος. Παρά τις προσπάθειες του δράστη να καθαρίσει τα ίχνη της δολοφονίας, το αίμα είχε ποτίσει το πάτωμα και τους τοίχους. Μέσα σε ένα μπαούλο, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα μαχαίρι και ένα πριόνι -καθαρά και τα δύο- με τα οποία ο δράστης πιθανότατα είχε τεμαχίσει την κοπέλα. 




Μέσα σε ένα δεύτερο μπαούλο ανακάλυψαν διάφορες επιστολές προς το θύμα. Σε αυτές γινόταν λόγος για έναν ιερέα στην ενορία του Αγίου Ιωσήφ, τον Hans Schmidt. Σύμφωνα με τον σπιτονοικοκύρη του θύματος, ο ίδιος είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στο οποίο η Anna Aumüller είχε μετακομίσει δύο εβδομάδες νωρίτερα. Οι αστυνομικοί είχαν πλέον έναν ύποπτο, αλλά και ένα πιθανό κίνητρο: εάν η Aumüller κυοφορούσε το παιδί του Schmidt, τότε το πλήγμα θα ήταν ολέθριο για τον ιερέα. Η καριέρα και η ζωή του θα καταστρέφονταν. 



Πράγματι, ο Schmidt ομολόγησε αμέσως τη δολοφονία της ερωμένης του στους αστυνομικούς που ήρθαν στην εκκλησία του για να τον ανακρίνουν. Ισχυρίστηκε πως την αγαπούσε και ότι οι θυσίες απαιτούν αίμα. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ξεκίνησε η δίκη του, στην οποία το παρελθόν του ιερέα μπήκε κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της δικαιοσύνης. 



Γεννημένος στο Aschaffenburg της Γερμανίας το 1881, ο Schmidt πήρε το χρίσμα της ιεροσύνης στα 25 του και τέσσερα χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στην ενορία του Αγίου Ιωάννη, στο Louisville του Kentucky. Προστριβές του με άλλους ιερείς τον οδήγησαν σε μετεγκατάσταση στο Manhattan και την ενορία του Αγίου Βονιφατίου. Εκεί, γνώρισε τη νεαρή Αυστριακή Anna Aumüller και σύντομα οι δυο τους συνήψαν μία παράνομη σχέση: εκείνος, ως Καθολικός ιερέας, ήταν υποχρεωμένος να απέχει από κάθε σαρκικό πειρασμό. Πιθανότατα η σχέση τους έγινε αντιληπτή και ο Schmidt αναγκάστηκε να αναλάβει την ενορία του Αγίου Ιωσήφ στο Harlem, αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει το ζευγάρι. 

Τον Φεβρουάριο του 1913 ο Schmidt παντρεύτηκε στα κρυφά την Aumüller, τελώντας ο ίδιος τον γάμο. Εκείνος ήταν 31 και εκείνη δέκα χρόνια νεότερη. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο ιερέας δολοφόνησε την ερωμένη του όταν έμαθε πως ήταν έγκυος. Πρώτα της έκοψε τον λαιμό με ένα κουζινομάχαιρο, έπειτα την αποκεφάλισε και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός πριονιού, έκοψε το σώμα της στη μέση, προτού πετάξει τα κομμένα μέλη στον Hudson. 



Το συγκεκριμένο έγκλημα, ωστόσο, φαίνεται πως δεν ήταν το μοναδικό που διέπραξε ο ιερέας. Παρόλο που ποτέ δεν αποδείχθηκε η ενοχή του, πιστεύεται πως ο Schmidt ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία ενός ανήλικου κοριτσιού στο Aschaffenburg, αλλά και μίας εννιάχρονης στο Louisville, της Alma Kellner το καμένο και τεμαχισμένο πτώμα της οποίας βρέθηκε στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη -εκεί όπου λειτουργούσε ο Schmidt όταν κατέφτασε στην Αμερική. Ένας επιστάτης είχε καταδικαστεί σε ισόβια για το συγκεκριμένο έγκλημα. 

Στη δίκη, οι συνήγοροι του Schmidt ισχυρίστηκαν πως ο κατηγορούμενος ήταν ψυχασθενής και για να τεκμηριώσουν το επιχείρημα, παρουσίασαν ένα οικογενειακό δέντρο, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 60 κοντινοί και μακρινοί συγγενείς του παρουσίαζαν κάποιου είδους ψυχασθένεια. Επίσης, ζήτησαν από ψυχιάτρους να τον εξετάσουν και να αξιολογήσουν την ψυχική του κατάσταση. Παρόλο που κρίθηκε πνευματικά υγιής, οι ένορκοι απέτυχαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει επανάληψη της δίκης. Στις 5 Φεβρουαρίου 1914, οι ένορκοι κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση, καταδικάζοντας έτσι τον Schmidt σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα. 

Δύο χρόνια αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 1916 ο Schmidt εκτελέστηκε στις φυλακές Sing Sing, όντας ο πρώτος και μοναδικός καθολικός ιερέας που μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί στις ΗΠΑ. 

Popular Posts

My Books on Goodreads

Vagelis Giannisis's books on Goodreads
Το μίσος Το μίσος
reviews: 106
ratings: 471 (avg rating 3.96)

Το κάστρο Το κάστρο
reviews: 70
ratings: 297 (avg rating 4.00)

Ο χορός των νεκρών Ο χορός των νεκρών
reviews: 56
ratings: 206 (avg rating 4.23)

Η Σκιά Η Σκιά
reviews: 40
ratings: 162 (avg rating 4.31)

Η γυναίκα του Ίσνταλ Η γυναίκα του Ίσνταλ
reviews: 35
ratings: 134 (avg rating 4.34)