Υποθεση Dahlsjö

Την περασμένη φορά αναφερθήκαμε στη διαβόητη ληστεία των βατραχανθρώπων στο Göteborg, το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου 1965, όταν μία τριμελής σπείρα προσπάθησε -και τελικά απέτυχε- να ληστέψει τη Skandinaviska Banken στη Gamlestadstorget, χαρίζοντάς μας ωστόσο ένα από τα πιο εντυπωσιακά ενσταντανέ στην εγκληματική ιστορία της χώρας.

Νόμιζες πως θα μας ξέφευγες μικρέ βατραχάνθρωπε;


Εκείνη η μέρα, ωστόσο, σημαδεύτηκε από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ομαδική εξαφάνιση ανθρώπων στη Σουηδία, ένα μυστήριο το οποίο παραμένει πενήντα πέντε χρόνια αργότερα ανεξιχνίαστο. 
Ο Kjell Åke Johansson


Την άνοιξη του 1965 ο δεκαεξάχρονος Kjell Åke Johansson έγινε πατέρας, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Τη μέρα που εξαφανίστηκε, η οικογένειά του τον περίμενε στο σπίτι τους, στο Hisingen, μία γειτονιά του Göteborg, ωστόσο ο Kjell Åke δεν εμφανίστηκε ποτέ. Παρόλο που όλοι τους ανησύχησαν για την ανεξήγητη απουσία του, η μητέρα προτίμησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να περιμένει για μερικές ημέρες. Ωστόσο, ο καιρός περνούσε και τελικά αποφάσισε να μιλήσει με φίλους και γνωστούς του εφήβου.



Οι γνωστοί του Kjell Åke πίστευαν πως ήξεραν τι είχε συμβεί. Είχαν δει τον νεαρό να επιβιβάζεται σε ένα μπλε Volvo μαζί με την παρέα του, τον εικοσιδυάχρονο Gay Karlsson και τον εικοσιενάχρονο Jan Olof Dahlsjö. Οι τρεις φίλοι, οι οποίοι δούλευαν μαζί στα ναυπηγεία του Göteborg, είχαν πει πως σχεδίαζαν να πάνε μέχρι την Åsa, ένα χωριό νότια της πόλης, για να κατασκηνώσουν, παρόλο που ο καιρός εκείνη τη μέρα δεν ήταν και ο καλύτερος. Για την ακρίβεια, έβρεχε από το πρωί και η θερμοκρασία δεν έλεγε να ανέβει πάνω από τους 13 βαθμούς Κελσίου. 




Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Jan Olof ανήκε στον αδερφό του. Κανείς από τους τρεις δεν είχε βγάλει δίπλωμα. Οι αρχές άργησαν να ερευνήσουν την εξαφάνιση των τριών νεαρών, καθώς οι οικογένειές τους καθυστέρησαν αρκετά να τους αναφέρουν ως αγνοούμενους. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε λίμνες και ποτάμια έξω από την πόλη, καθώς αρχικά οι ερευνητές υποψιάζονταν πως η απειρία του Jan Olof στην οδήγηση προξένησε κάποιο ατύχημα. Το μπλε Volvo, ωστόσο, δε βρέθηκε. 

Σύντομα, πολλοί συνέδεσαν την εξαφάνιση των τριών με τη ληστεία των βατραχανθρώπων, με το σκεπτικό πως αφού και τα δύο γεγονότα έγιναν την ίδια ημέρα, ήταν πιθανό να σχετίζονταν. Κάποιοι πίστευαν πως τα αγόρια ήταν συνεργάτες της σπείρας ή είχαν κάποια σχέση με μία άλλη εγκληματική οργάνωση και αποφάσισαν να εξαφανιστούν εκούσια, επειδή κινδύνευε η ζωή τους. Λίγο καιρό έπειτα από την εξαφάνιση, η αδερφή του Gay Karlsson τον αναζήτησε στο διαμέρισμά του. Δεν ήταν ο αδερφός της, όμως, αυτός που άνοιξε την πόρτα, αλλά ένας άγνωστος άντρας. Η νεαρή κοπέλα παρατήρησε πως ο άγνωστος φορούσε ένα πουλόβερ το οποίο η ίδια είχε πλέξει για τον αδερφό του και φαινόταν φανερά αγχωμένος από την παρουσία της. Όταν τον ρώτησε αν είχε δει τον Gay, εκείνος της απάντησε πως θα τον έβρισκε σε κάποια παμπ.



Σαν να μην έφτανε η εξαφάνιση των τριών νεαρών, την ίδια ημέρα ένας δεκαοχτάχρονος φοιτητής καλών τεχνών, ο Hybner Lundqvist, γνωστός με το παρατσούκλι Hymme, φτάνει στην πόλη. Είχε ταξιδέψει εκεί από το θέρετρο Torekov όπου παραθέριζε με την οικογένειά του. Ωστόσο, το Göteborg ήταν μονάχα ο ενδιάμεσος προορισμός, καθώς ο Hymme σχεδίαζε να συνεχίσει μέχρι το Lysekil στα βόρεια, για να μείνει σε ένα κοινόβιο μαζί με άλλους καλλιτέχνες. Αφού έφτασε στην πόλη, ο Hymme έστειλε μία καρτ-ποστάλ στους γονείς του: Όλα καλά, μην ανησυχείτε. Έπειτα, τα ίχνη του χάνονται.



Η εξαφάνιση του νεαρού Hymme φαίνεται πως δε σχετίζεται με εκείνη της παρέας των τριών, αλλά ούτε και με τη ληστεία. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, ναυτικοί ισχυρίστηκαν πως τον συνάντησαν σε καράβια στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη και γι' αυτό η οικογένειά του πιστεύει ότι ο Hymme μπάρκαρε από το Göteborg, δίχως όμως να γνωρίζουν τον λόγο πίσω από αυτή την κίνηση. 

Η υπόθεση Dahlsjö, όπως έγινε γνωστή η εξαφάνιση, φαίνεται πως θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα να παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο.   

Popular Posts

My Books on Goodreads

Vagelis Giannisis's books on Goodreads
Το μίσος Το μίσος
reviews: 106
ratings: 471 (avg rating 3.96)

Το κάστρο Το κάστρο
reviews: 70
ratings: 297 (avg rating 4.00)

Ο χορός των νεκρών Ο χορός των νεκρών
reviews: 56
ratings: 206 (avg rating 4.23)

Η Σκιά Η Σκιά
reviews: 40
ratings: 162 (avg rating 4.31)

Η γυναίκα του Ίσνταλ Η γυναίκα του Ίσνταλ
reviews: 35
ratings: 134 (avg rating 4.34)