Ο μανιακός του Βόλγα

Kazan, Μάρτιος 2012 


Στη συμβολή των ποταμών Καζάνκα και Βόλγα βρίσκεται η πόλη του Kazan. Με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, το Καζάν αποτελεί την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, μίας περιοχής 68 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία κατοικούν κατά πλειοψηφία οι Τάταροι, εθνοτική ομάδα που ιστορικά κατάγεται από τη μογγολική Χρυσή Ορδή.

Άποψη του Kazan


Το σκοτάδι έχει πέσει όταν η πόρτα του διαμερίσματος της Anya χτυπάει. Η ογδοντατριάχρονη μένει μόνη της σε μία από τις εκατοντάδες Khrushchyovkas της περιοχής, τις φτηνές προκατασκευασμένες πολυκατοικίες που κατασκευάζονταν κατά δεκάδες χιλιάδες στην επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του '60. Έξω από την πόρτα στέκεται ένας χαμογελαστός νεαρός. Φοράει φούτερ με κουκούλα και στα χέρια του κρατάει ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο κοιτάζει κάθε τόσο στα κλεφτά. Της λέει ότι είναι υπάλληλος των κοινωνικών υπηρεσιών και θέλει να της κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη σύνταξή της. Η Anya ήταν μία από τις Σοβιετικές ηρωίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο εκλιπών σύζυγός της ήταν στρατιώτης· λάμβανε μία ιδιαίτερα γενναιόδωρη σύνταξη από το κράτος -ίσως οι κοινωνικές υπηρεσίες σκόπευαν να της κάνουν αύξηση; Ήλπιζε όχι μείωση. Η ογδοντατριάχρονη του ανοίγει την πόρτα καλόπιστα.


Μία Khrushchyovka, παρόμοια με εκείνες που κατοικούσαν τα θύματα



Μερικές ημέρες αργότερα, το πτώμα της ογδοντατριάχρονης θα βρεθεί από τους συγγενείς της. Η πόρτα του διαμερίσματος ήταν κλειδωμένη, ενώ για να μπουν μέσα αναγκάστηκαν να ζητήσουν το δεύτερο κλειδί της πόρτας, το οποίο η Anya είχε δώσει σε έναν από τους γείτονές της. Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε στραγγαλιστεί· γύρω από τον λαιμό της ο δράστης είχε τυλίξει σφιχτά ένα μεταλλικό σύρμα. Η σκηνή του εγκλήματος ήταν γνώριμη για τους αστυνομικούς. Ένα ηλικιωμένο θύμα, άνω των εβδομήντα πέντε, το οποίο έμενε μόνο του σε μία από τις Khrushchyovkas της ευρύτερης περιοχής του Ταταρστάν, στραγγαλισμένο με κάποιο αντικείμενο που βρισκόταν εύκαιρο στο διαμέρισμα -ένα σύρμα, ένα καλώδιο, μία ζώνη από μπουρνούζι. Η Anya ήταν το όγδοο θύμα ενός μανιακού, η δράση του οποίου είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα.


Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, ο δράστης πλησίαζε τα θύματα παριστάνοντας τον υπάλληλο των κοινωνικών υπηρεσιών ή της ένωσης ιδιοκτητών διαμερισμάτων, ενώ άλλες φορές προσφερόταν να βοηθήσει ηλικιωμένες γυναίκες που κουβαλούσαν βαριές σακούλες με ψώνια. Αφού τις στραγγάλιζε, έψαχνε το σπίτι για μετρητά ή άλλα τιμαλφή -αυτή η λεπτομέρεια εμπόδισε αρχικά τους αστυνομικούς να συνδέσουν τις δολοφονίες, καθώς υποψιάζονταν πως οι δολοφονίες ήταν ευκαιριακές και πως ο δράστης είχε ως πρωταρχικό σκοπό τη ληστεία των ευάλωτων θυμάτων του. Καθώς, όμως, τα θύματα αυξάνονταν και οι αρχές μάθαιναν περισσότερα για τη μεθοδολογία του αγνώστου, άρχισαν να υποψιάζονται πως ένας σίριαλ κίλερ κυκλοφορεί στην περιοχή.





Έπειτα από τη δολοφονία του ένατου θύματος, μίας ηλικιωμένης στη γειτονική πόλη Mari El, ο άγνωστος παρά λίγο να πιαστεί από τον γιο του θύματος, ο οποίος μπήκε στο διαμέρισμα ενώ ο δράστης έψαχνε για τιμαλφή. Την τελευταία στιγμή κατάφερε να διαφύγει, πηδώντας από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου. Στη συνέχεια ο άγνωστος δολοφόνος θα δείξει την προτίμησή του αποκλειστικά σε διαμερίσματα του πρώτου και του δευτέρου ορόφου. Το δέκατο θύμα του θα επιζήσει και θα καταφέρει να δώσει στους αστυνομικούς μία περιγραφή του αγνώστου. Πρόκειται για έναν άντρα ηλικίας 25 με 30 ετών, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε Τάταρο ή Ουντμούρτ, λεπτός, με ύψος γύρω στα 175 εκατοστά. Αργότερα, το πρόσωπο του αγνώστου θα καταγραφεί από μία κάμερα ασφαλείας σε πολυκατοικία έπειτα από δολοφονία.





Ο μανιακός του Βόλγα, πιθανώς θορυβημένος από τις δύο τελευταίες επιθέσεις που παραλίγο να οδηγήσουν στη σύλληψή του, θα μεταφέρει τη δράση του σε διαφορετικές περιοχές: στο Ulyanovsk, στο Nizhny Novgorod, στο Izhevsk, στο Perm και στη Samara, προτού επιστρέψει στο Kazan. Tον Σεπτέμβρη του 2012 θα διαπράξει την τελευταία δολοφονία από τις συνολικά 23 επιβεβαιωμένες (μέσω τεστ DNA) που του αποδίδονται, στο Bashkortostan. Ο μανιακός διέπραξε πιθανότατα άλλες 9 δολοφονίες με παρόμοιο τρόπο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του στα 32. 


Οι αρχές εικάζουν πως ο άγνωστος είναι ένας συνεσταλμένος νεαρός που μεγάλωσε δίχως πατέρα, σε μία Khrushchyovka, μαζί με τη γιαγιά του, την οποία μισούσε. Πιθανότατα σε κάποια στιγμή της ζωής του εργάστηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με ηλικιωμένους. Παρόλο που σε διάφορες περιπτώσεις το 2016 και το 2017 η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υπόπτων, δεν κατάφερε να τους συνδέσει με τις δολοφονίες. Διάφορες θεωρίες υπάρχουν σχετικά με το πού βρίσκεται ο άγνωστος σήμερα. Κάποιοι εικάζουν πως η παύση των δολοφονιών σχετίζεται είτε με τον θάνατο, είτε με τη σύλληψή του, με το δεύτερο σενάριο να είναι και το πιο πιθανό. Το 2012, ωστόσο, ο νόμος δεν όριζε την υποχρεωτική λήψη DNA από τον κρατούμενο άμα τη μεταφορά του στη φυλακή· αυτό γίνεται με την απελευθέρωσή του, έπειτα από την ολοκλήρωση της ποινής. Καθώς το DNA του δράστη υπάρχει στις βάσεις δεδομένων, οι αρχές περιμένουν τη στιγμή που ο σωστός κρατούμενος θα αποφυλακιστεί.



Popular Posts

My Books on Goodreads

Vagelis Giannisis's books on Goodreads
Το μίσος Το μίσος
reviews: 106
ratings: 471 (avg rating 3.96)

Το κάστρο Το κάστρο
reviews: 70
ratings: 297 (avg rating 4.00)

Ο χορός των νεκρών Ο χορός των νεκρών
reviews: 56
ratings: 206 (avg rating 4.23)

Η Σκιά Η Σκιά
reviews: 40
ratings: 162 (avg rating 4.31)

Η γυναίκα του Ίσνταλ Η γυναίκα του Ίσνταλ
reviews: 35
ratings: 134 (avg rating 4.34)